opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aldam
    L&K
    • 2006
    • 1036

Dzięki już wszystko jasne.

mirek
    nie wygląda źle na tych zdjęciach. szczerze mówiąc jest ok.

ceny 205/55/17 ciut niższe. Będę brał oba te rozmiary pod uwagę i szukał jakiejś promocji / wyprzedaży.
    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• xtremesystems
      RS
      • 2010
      • 2254
      • Hyundai

panowie
      mam propozycje. wypisujcie oznaczenia UTQG jakie posiadacie na oponach (szczegolna proba do leszkamw, ze wzgledu na konktakt z duża iloscia opon) . można nawet temat otworzyc nowy
      jest to cos ala europjska etykieta (ta o trakcji na mokrym,halasie i zuzyciu paliwa)

UTQG to wskaznik na rynek USA obejmujacy
      treadwear (wskaznik szybkosci zuzycia )- jest to cyfra - czyli jak szybko gumki sie zcieraja (i tutaj bedzie wiele zaskoczen)

wskaznik trakcji ( c,b,a, aa)

wskaznik nagrzewania(c,b,a)

tak to najczesciej wyglada . na naszych oponach tez to jest tylko zadna firma sie nie szczyci ze im sie szybko opony zuzywaja

a tak to na moim zygzaku wyglada , na najzwyklejszej oponie kupionej w polsce
      co ciekawe kolega na oponie dodanej do superba mial traction A

Komentarz

• zepter00
        RS
        • 2008
        • 2304

Ponieważ Traction A mają dobre opony... Traction AA mają opony bardzo dobre w szerszych rozmiarach.
        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• liveact
          Ambiente
          • 2012
          • 147
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez tokolosz
          Rozmiar drogi bo mało popularny. Co do Continentali to dato, mówi prawdę, też tak miałem. Ja mam z tyłu Vredestein Ultrac Sessanta i rozmiar 225/45/17 kosztował 360pln i mają bardzo dużą zaletę: nie wyząbkują się. Co do vredestain uiltrac vorti to wyglądają na podatne na ząbkowanie (kostkowy bieżnik).
          Kazda opona zabkuje... Niektore tylko maja tendencje do szybszego zabkowania...

[ Dodano: Nie 08 Wrz, 13 18:23 ]
          Zamieszczone przez leszekmw
          Zamieszczone przez bl
          czy np. na jednej osi mozna zestawic ta sama opone tylko jedna z indeksem H a druga z V ?
          teoretycznie nie można , ale w tej chwili indeks H różni sie od V tylko twardością/wytrzymałością konstrukcji więc ludzie jeżdżą i raczej nic sienie dzieje.
          ładnych pare lat temu różniły sie jeszcze mieszanka gumy , a w tedy to już była spora różnica , zwłaszcza przy hamowaniu.
          ale tak czy siak - nie można.
          Leszku, wg kodeksu drogowego, absolutnie nie mozna... Opony maja miec jednakowy indeks predkosci, nosnosci i miec ta sama rzezbe bieznika... Ale jest jedno panstwo w Europie, gdzie mozesz miec nawet 4 rozne opony na aucie... Ciekawe, czy ktos zgadnie, kto dopuszcza takie zagadnienia?
          Opony i felgi nowe-ceny hurtowe
          Mobile phone: 501-517 687/668-39 64 74

Komentarz

• mirek_p11
            RS
            • 2010
            • 6630
            • Volkswagen
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez liveact
            Ciekawe, czy ktos zgadnie, kto dopuszcza takie zagadnienia?
            W Wielkiej Brytanii można mieć 4 różne opony, tylko ważne aby na jednej osi były tego samego rodzaju np. dwie zimowe, dwie runflat itp.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
            Fotki

Komentarz

• liveact
              Ambiente
              • 2012
              • 147
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

No wlasnie... Brytyjczycy nawet kierownice maja nie po tej stronie, jak potrzeba :wink:

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Leszku, wg kodeksu drogowego, absolutnie nie mozna...
                przecież napisałem - teoretycznie nie można.

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 13 08:47 ]
                a z ta Anglią to chyba każdy wie od dawna.. , tylu polaków tam pracuje... :roll:
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• liveact
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 147
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ja nie jestem zwolennikiem zakładania na jedną oś różnych opon... to wbrew naturze :mryellow

Komentarz

• shok
                    RS
                    • 2009
                    • 2070
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Tak z ciekawości zapytam ile km. wytrzymują opony. Chodzi mi o normalne eksploatowanie-normalna spokojna jazda bez wygłupów. Pytam bo często ludzie robią po 100 tyś km w rok i ciekawi mnie co ile km zmieniają opony

Komentarz

• liveact
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 147
                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Busem czy osobowka? Osobowka niektorzy sie chwala, ze 70k km zrobia, ale ja nie wierze... Wspolczesna opona jest nastawiona na komfort i bezpieczenstwo... Silniki i moce aut coraz wieksze... Ja na wczesniejszych oponach Dunlop Sport Maxx TT na Astrze III 74kW zrobilem. 25k km, mialy 5.5mm i jeszcze tesciu 2 sezon je dojezdza... opona nowa ma 8-8.5 mm... Busem robia 140-170 k km... Ale to wszystko trzeba rotowac...

Komentarz

• dato
                        L&K
                        • 2012
                        • 1431

Zamieszczone przez shok
                        Tak z ciekawości zapytam ile km. wytrzymują opony. Chodzi mi o normalne eksploatowanie-normalna spokojna jazda bez wygłupów. Pytam bo często ludzie robią po 100 tyś km w rok i ciekawi mnie co ile km zmieniają opony
                        Przy takich przebiegach nie jest niczym dziwnym trzeci set na koniec sezonu. Normalnie jeżdżona mniej "sportowa" opona powinna wytrzymać 40-60kkm.
                        Im więcej sportu w oponie tym szybciej znika - coś za coś.

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

dzięki

Komentarz

• dragster
                            Elegance
                            • 2009
                            • 895
                            • Honda

Vredestein Sportrac 5, 205/55/16, 91H, subiektywna ocena po 2 tys. km. Poprzednio były Dunlop Sport 2000 z indeksem prędkości W.

Suchy asfalt - 1 raz miałem awaryjne hamowanie, ale krótkie tak, że ABS nie zdążył zadziałać i z piskiem poślizg był na kilka cm. Mają większą skłonność do piszczenia. Dunlopy nie zapiszczały ani razu.

Morko - Przyczepność wydaje mi się bardzo dobra. Odprowadzanie wody dobre, ale mam wrażenie, że Dunlopy miały mniejsze opory przy wjeżdżaniu w dużą kałużę.

Miękkość / Twardość - Vredsteiny mają indeks H, Dunloy miały W więc wiadomo, że bardziej miekkie Vredsteiny są. Trochę to czuć.

Głośność - są bardzo ciche, nie jest to dla mnie znaczący parametr, ale różnica jest kolosalna.

Spalanie - IMO bardziej zależy od ciśnienia w oponach i stylu jazdy, niż oznaczeń wymyślonych przez urzędników w Brukseli.

Wygląd - mają rant na felgę, nie wiem czy coś daje, ale wygląd bardzo poprawia. Poza tym z boku ma jakieś pierdółki sygnowane przez Giugiaro, co uważam za wywalanie kasy w błoto przez firmę Vredstein.

Jakość wykonania - w Dunlopach były wyraźnie zaznaczone (porządnie odlane czy nacięte chyba - nie wiem jak się produkuje oponę) punkty w rowkach podłużnych, przy których trza wymienić opony. We Vredsteinach te punkty są wykonane byle jak - jakieś takie małe, a tak jak w Dunlopach powinno być.
                            Silnik R18A2.
                            http://www.dadrl.org.uk
                            http://www.lightmare.org

Komentarz

• liveact
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 147
                              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez dragster
                              Vredestein Sportrac 5, 205/55/16, 91H, subiektywna ocena po 2 tys. km. Poprzednio były Dunlop Sport 2000 z indeksem prędkości W.

Suchy asfalt - 1 raz miałem awaryjne hamowanie, ale krótkie tak, że ABS nie zdążył zadziałać i z piskiem poślizg był na kilka cm. Mają większą skłonność do piszczenia. Dunlopy nie zapiszczały ani razu.

Morko - Przyczepność wydaje mi się bardzo dobra. Odprowadzanie wody dobre, ale mam wrażenie, że Dunlopy miały mniejsze opory przy wjeżdżaniu w dużą kałużę.

Miękkość / Twardość - Vredsteiny mają indeks H, Dunloy miały W więc wiadomo, że bardziej miekkie Vredsteiny są. Trochę to czuć.

Głośność - są bardzo ciche, nie jest to dla mnie znaczący parametr, ale różnica jest kolosalna.

Spalanie - IMO bardziej zależy od ciśnienia w oponach i stylu jazdy, niż oznaczeń wymyślonych przez urzędników w Brukseli.

Wygląd - mają rant na felgę, nie wiem czy coś daje, ale wygląd bardzo poprawia. Poza tym z boku ma jakieś pierdółki sygnowane przez Giugiaro, co uważam za wywalanie kasy w błoto przez firmę Vredstein.

Jakość wykonania - w Dunlopach były wyraźnie zaznaczone (porządnie odlane czy nacięte chyba - nie wiem jak się produkuje oponę) punkty w rowkach podłużnych, przy których trza wymienić opony. We Vredsteinach te punkty są wykonane byle jak - jakieś takie małe, a tak jak w Dunlopach powinno być.
                              Pisze z fona, ale odnosnie znaczkow na oponach... Dunlop, w biezniku Quatromaxx ma znaczek Pinifariny i za kazdy znaczek placi haracz firmie stylizujacej, oni zaprojektowali scianke boczna tego bieznika, wiec im sie nalezy.. Ile sprzedanych Quatromaxxow, tyle diengow na koncie... Podejrzewam, ze Vredestein ma podobny uklad... Uczciwe uklady...

Komentarz

• likoss
                                Elegance
                                • 2010
                                • 753
                                • Superb II combi (3T5)

jak myslicie kiedy lepiej kupowac letie opony teraz czy na wiosne :?
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                                http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• raventes
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 343

Najlepiej jak jest dużo śniegu Poważnie, wtedy są najtańsze.

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Zamieszczone przez raventes
                                    taa.. i jeszcze 50st mrozy... :haha:

nieprawda . w dzisiejszych czasach jest to w zasadzie obojętne. euro jest dość stabilne , zapasy magazynowe są raczej niewielkie.
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• liveact
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 147
                                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

najlepiej, kiedy trzeba zbierać pieniądze na weksel, aby zapłacić za opony korporacjom oponiarskim :lol:

Komentarz

• dato
                                        L&K
                                        • 2012
                                        • 1431

najlepiej, kiedy trzeba zbierać pieniądze na weksel, aby zapłacić za opony korporacjom oponiarskim :lol:
                                        Jednemu już napisałem sprzeciw do michałków, też chcesz ? :lol:

Komentarz

• raventes
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 343

Zamieszczone przez leszekmw
                                          taa.. i jeszcze 50st mrozy... :haha:

nieprawda . w dzisiejszych czasach jest to w zasadzie obojętne. euro jest dość stabilne , zapasy magazynowe są raczej niewielkie.
                                          Nieprawda :?: A to prześledź sobie skoki cenowe to się okaże, czy aż taka nieprawda

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

A to prześledź sobie skoki cenowe to się okaże, czy aż taka nieprawda
                                            śledzę naokrągło.
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• likoss
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 753
                                              • Superb II combi (3T5)

hm " wiec wiem ze nic nie wiem" jeszcze poczekam

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

likoss, jest to naprawdę obojętne, jeżeli uda Ci się trafisz na obniżkę rzędu 60zł na komplecie to będzie ok. chyba że planujesz opony po 600- 1000zł za sztukę..
                                                a wiesz jak jest u nas , pójdzie euro do góry nagle i masz od razu droższe opony bo hurtownie wyrównują stare zakupy do nowych..
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• likoss
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 753
                                                  • Superb II combi (3T5)

mam na mysli te opony : goodyear-efficientgrip-performance-195-65-r15-91h- cena od 49 do 58 E
                                                  Goodyear Efficient Grip Performance Goodyear Efficient Grip Performance 195/65 R15 91H
                                                  195/65 R15 91H

Reifenlabel / Effizienzklassen: Rollwiderstand B Nasshaftung A Geräuschemission 69 dB

Komentarz

• liveact
                                                    Ambiente
                                                    • 2012
                                                    • 147
                                                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez dato
                                                    Jednemu już napisałem sprzeciw do michałków, też chcesz ? :lol:
                                                    Napieraj :P
                                                    A tak powaznie, hurtownie i serwisy zamowily ok 20% mniej, w stosunku do zeszlego roku... Wychodzi ok 630kszt mniej... Nikt na razie nie liczy domowien, tylko faststarty... Przy jakims popycie, to ceny moga isc do gory... Podobno moze byc problem z "wypasami"... Przy braku sniegu, ceny szybko spadna...

Komentarz

Pracuję...